De koelkast is meer dan een koude kast; het is een tool om je eten op zijn best te houden. Het begint allemaal met de temperatuurinstelling – zorg ervoor dat deze rond de 4°C staat om je voedsel veilig en vers te houden. Maar het echte geheim zit in hoe je de planken indeelt. Plaats bijvoorbeeld zuivelproducten achterin, waar het het koudst is, en bewaar groenten en fruit in de daarvoor bestemde lades.

Gebruik ook transparante bakjes om restjes in te bewaren, zodat je in één oogopslag kunt zien wat je hebt. Dit helpt niet alleen bij het snel vinden van je eten, maar ook bij het bijhouden van wat op moet voordat het bederft. En als je echt efficiënt wilt zijn, sorteer dan alles op houdbaarheidsdatum met de oudste producten voorop.

De juiste temperatuur instellen

Een te hoge of te lage temperatuur kan je eten sneller laten bederven. Check daarom regelmatig of je koelkast nog goed is ingesteld. Dit kleine detail kan een groot verschil maken in hoe lang je producten vers blijven.

Zo organiseer je de planken

Gebruik mandjes en scheidingswanden om verschillende soorten voedsel van elkaar gescheiden te houden. Dit voorkomt kruisbesmetting en maakt het makkelijker om je koelkast schoon te houden. Een georganiseerde koelkast is niet alleen prettiger om naar te kijken, maar maakt het ook makkelijker om te koken en boodschappen te doen.

Voorkom voedselverspilling met deze opbergtrucs

Verspil jij ook onbedoeld veel eten omdat het ergens achterin de koelkast belandt en vergeten wordt? Door slim op te bergen kun je dit probleem eenvoudig aanpakken. Luchtdichte bakjes en vacuumzakken voedsel zijn hierbij essentieel. Ze houden niet alleen luchtjes buiten, maar zorgen ook dat vocht geen kans krijgt om je eten te bederven.

Daarnaast zijn datumstickers een eenvoudige maar effectieve manier om bij te houden wanneer iets op moet. Plak ze op elk bakje of pakje als herinnering om eerst oudere producten te gebruiken.

Luchtdichte bakjes zijn je beste vrienden

We hebben allemaal wel eens last van schimmelig brood of uitgedroogde kaas. Een set goede luchtdichte bakjes kan dit probleem oplossen door je etenswaren afgesloten van de buitenlucht te bewaren.

Gebruik datumstickers

Datumstickers zijn jouw geheime wapen tegen voedselverspilling. Schrijf de datum waarop je iets opent of kookt erop en plak het zichtbaar op de verpakking. Zo weet je altijd precies wat wanneer op moet.

Verse kruiden langer vers houden

Kruiden kunnen een gerecht maken of breken, maar ze blijven niet lang vers, of wel? Niet als je de glas water truc gebruikt! Zet verse kruidentakjes in een glas water in de koelkast, net zoals je met bloemen zou doen. Dit houdt ze dagenlang fris.

Het glas water trucje

Zet een bosje basilicum, munt of koriander in een glas water en bedek de bovenkant met een plastic zakje. Dit creëert een mini-kasje dat ervoor zorgt dat jouw kruiden veel langer meegaan!

Diepvries, jouw bondgenoot in versheid

De diepvries is perfect voor het bewaren van brood, fruit, groenten en zelfs sommige zuivelproducten. Weet welke producten geschikt zijn voor invriezen en welke niet; zo hoef je nooit meer iets weg te gooien omdat het over de datum is.

Wat kan wel en niet in de vriezer

Sommige dingen zoals salades of zachte kaas kun je beter niet invriezen omdat ze hun textuur verliezen. Maar brood, geraspte kaas, en zelfs melk kunnen prima in de vriezer bewaard worden.

Creatief met restjes

Heb je restjes over van het avondeten? Zie ze niet als afval, maar als ingrediënten voor nieuwe gerechten! Maak bijvoorbeeld van oud brood croutons of tover overgebleven groenten om in een heerlijke soep.

Maak een ‘restjesdag’ een vast ritueel

Plan één dag in de week waarop je alleen maar kookt met wat er nog in de koelkast ligt. Dit daagt niet alleen je creativiteit uit maar zorgt ook dat er niets verspild wordt.

Geef een reactie