Beleggen in CFD’s is het laten beleggen op basis van een overeenkomst met een broker. In de overeenkomst met een broker wordt een bepaald product gekocht of verkocht. Je kunt het zien als een soort contract waarin een broker de toestemming van jou heeft gekregen om producten als aandelen, grondstoffen en valuta te verhandelen. Beleggen in CFD’s wordt steeds populairder. Maar hoe werkt het en hoe kun je starten? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen.

Hoe werkt beleggen in CFD’s

Bij het kopen van een aandeel wordt de koper ook direct aandeelhouder van een bedrijf. Echter is dit bij het kopen van een CFD niet het geval. Een CFD, ook wel Contract For Difference genoemd, is een beleggingsproduct die kan worden ingezet om te profiteren van een koersstijging of -daling. Je kunt zowel inspelen op een stijging als een daling, dit wordt ook wel long en short genoemd. Bij het inspelen op een koersstijging spreek met van long gaan en bij een koersdaling van short gaan. Zowel een koersstijging als koersdaling van een aandeel of index kan dus winstgevend zijn. De winst of het verlies wordt pas berekend na het sluiten van een long of shortpositie. Het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs bepaald hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt.

Bij het handelen in CFD’s kan er ook gebruik worden gemaakt van een hefboom. Dit betekent dat je met een relatief klein bedrag, een grote positie kunt openen. Dat kan een voordeel zijn wanneer er grote winsten worden gemaakt. Maar dit kan ook verkeerd uitpakken wanneer de koers de andere kant op gaat bewegen. Op deze manier is er dus een mogelijkheid om in een korte tijd veel geld te verliezen. Het is dan ook altijd verstandig om goed na te denken over de positiegrootte. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je niet kunt slapen omdat je een positie hebt geopend die eigenlijk veel te risicovol is.

Starten met beleggen in CFD’s

Wanneer je de behoefte hebt om te starten met beleggen, heb je de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een broker. Een tussenpartij die de mogelijk biedt om te beleggen binnen de CFD categorie. Libertex is een broker met veel ervaring en educatiemogelijkheden. Je kunt eenvoudig een rekening openen en ze beschikken over een uitgebreid aanbod aan handelsmogelijkheden in de CFD categorie. Een libertex review geeft je nog veel meer redenen om voor deze broker te kiezen.

Geef een reactie