Je krijgt een nieuw maatje in huis, een vriendje dat er altijd is. Erg leuk, maar dit brengt ook de nodige zorgen met zich mee. Een kat is namelijk compleet afhankelijk van jou. Het is geen tijger, een kat moet JIJ verzorgen. Om dit zo goed mogelijk te doen en jouw vriendje de beste zorg te geven krijg je in deze blog een aantal tips om dit te realiseren. Lees vooral verder als je denkt dat hij of zij de beste zorg verdient!

Verzorging in huis

De verzorging in huis komt op de allereerste plek. Zorg ervoor dat, zodra je de kat voor het eerst mee naar huis neemt, het lekker rustig in huis is. Teveel stress en prikkels kunnen vervelend zijn voor de kat. Regel ook een kattenbak en zorg dat je kat weet waar deze staat. Vraag daarnaast aan de fokker wat voor voedsel ze gewend zijn, of vraag het aan je huisarts. Goede voeding is belangrijk. Kijk ook naar het gewicht van de kat en het ras voor de juiste (hoeveelheid) voeding. Geef ook voldoende water, het bakje moet altijd gevuld zijn! Op deze manier komt je kat niets tekort. Regel ook wat leuke speeltjes en begin hier gelijk mee te spelen; dan bouw je meteen een band op. 

Vaccinatie

Als je kat of kitten niet gevaccineerd is, moet je ermee naar een dierenarts om ze te laten vaccineren. En wanneer moet je kat dan gevaccineerd worden? De eerste vaccinaties moeten worden gegeven aan kittens als ze acht tot negen weken oud zijn. Timing is belangrijk; te vroeg en het vaccin werkt niet goed, te laat en ze kunnen vatbaar zijn voor infecties. Meestal zijn twee vaccinaties nodig, met een interval van drie tot vier weken. Katten hebben een herhalingsvaccin nodig om de immuniteit op peil te houden. Raadpleeg je dierenarts hierover, hij of zij kan je hier het beste over adviseren.

Chippen

Microchippen is de makkelijkste en veiligste manier om een verloren kat te identificeren, zodat je kat veilig is als hij gaat zwerven. Houd je gegevens up-to-date en zo vergroot je de kans op een gelukkig weerzien. Je kunt een afspraak maken om je kat te laten chippen door je dierenarts of door een opgeleid en verzekerd lid van een dierenwelzijnsorganisatie. De kattenbescherming biedt microchips vaak aan als onderdeel van een service. De procedure is eenvoudig en brengt geen schade toe aan je kat.

Geef een reactie